Formu Doldurun, Uzmanlarımız Sizi Arasın!

Biz Sizi Arayalım
Telif Talep Formu

Şişli’deki asansör kazasında 10 işçi hayatını kaybetti




asansorkazasi-jpg20140907043729

İstanbul Mecidiyeköy’de Torunlar GYO-TOKİ işbirliğiyle yapılmakta olan inşaatta 6 Eylül 2014 günü saat 20.00 civarında inşaat asansörünün düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetti.

İnşaat asansörü, içinde işçiler ile birlikte malzeme yüklüyken 32. kattan düştü. İş Müfettişlerinin kaza sonrası yaptıkları ilk inceleme sonucunda kamuoyuna yaptıkları açıklamada “asansörde insan taşınması durumunda olması gereken emniyet sistemlerinin bulunmadığı, asansörü üst noktada durdurması gereken “stoper”lerin takılı olmadığı ve asansörü acemi işçilerin kullandığı” bulguları yer aldı.  Olaya ilişkin yapılan soruşturmada ilk aşamada 4 kişi tutuklandı.

İnşaat Asansörleri Hakkında Bazı Bilgiler:

10 işçinin ölümünün ardından asansörün teknik sorunları ve periyodik kontroller de gündeme geldi.

–          İnşaat asansörlerinin uyması gereken kurallar “TS EN 12159 İnşaat Vinçleri – Personel Ve Malzeme Taşımak İçin – Düşey Kılavuz Raylı, Kabinli” standardında tanımlanmaktadır. Genel olarak dikey bir gövde üzerinde monte edilmiş kremayer dişleri üzerinde motordan hareket alan pinyon dişlilerinin dönüşüyle hareket eden ekipmanlardır.

–          İnsan taşıyan bütün kaldırma araçlarında ana kaldırıcı mekanizmada bir sorun olduğunda devreye girecek bir emniyet mekanizması olmak zorundadır.

–          İnşaat asansörleri, “Asansör Yönetmeliği” ile “Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği”nin kapsamı dışında kalmaktadır. İnşaat asansörlerinin bakım, işletme ve periyodik kontrol şartları “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılması gerekmektedir. Bu yönetmelik kapsamındaki periyodik kontroller için “Asansör (İnsan ve Yük Taşıyan)” başlığı altında azami kontrol aralığı 1 yıl olarak belirlenmiştir. İnşaat asansörleriyle benzer özellikler taşıyan “Sütunlu Çalışma Platformları” gibi ekipmanlar için ise azami kontrol aralığı “6 ay” dır. Diğer ekipmanlarda olduğu gibi bu ekipmanlarda da periyodik kontrol süresi, işyerinde gerçekleştirilecek risk değerlendirmesiyle ekipmanın çalışma şartlarına bağlı olarak daha kısa sürelerle belirlenmesi gerekebilmektedir.  Ayrıca yapılan önemli değişiklikler, arızalar, kazalar vb. sonrasında da ekipmanın yeniden test edilmesi gerekmektedir.

–          Yaşanan kaza iş ekipmanlarının işyerinde günlük, haftalık, aylık, 3 aylık olarak yapılacak bakım ve kontrollerin gerçekleştirilmesi ve kayıtlarının tutulmasının önemini tekrar hatırlatmaktadır.