Formu Doldurun, Uzmanlarımız Sizi Arasın!

Biz Sizi Arayalım
Telif Talep Formu

Cephe İskeleleri Periyodik Kontrollerine Başladık




5

Cephe iskeleleri yaşanan uygunsuzluklar nedeniyle ülkemizin sık sık ölümlerle karşılaştığı bir konu olmaya devam etmektedir. 25 Nisan 2013 tarihinde yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde “Yapı İskeleleri” başlığı altında cephe iskeleleri de periyodik kontrol kapsamına alınmıştır.

Yapı alanında kullanılan “Sütunlu Çalışma Platformları” ile sektörde “asma iskele” olarak bilinen “Asılı Erişim Donanımları” geçmişten beri kaldırma makinaları olarak periyodik muayene kapsamında yer almaktaydılar. Uzman İş Güvenliği de bu ekipmanları TÜRKAK akreditasyonu kapsamında muayene etmeye devam etmektedir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “cephe iskeleleri”ne ilişkin standartlara da atıfta bulunmuş ve böylece şirket içi günlük, haftalık, aylık kontrollerin yanı sıra cephe iskelelerini de standartlarda süre belirtilmemiş olması durumunda en geç 6 ayda bir periyodik kontrol yapılması gereken ekipmanlar arasına almıştır.

Yönetmeliğe göre iskelelerin periyodik kontrolleri inşaat ve makine mühendisleri, mimarlık bölümü mezunları, makine ve inşaat tekniker veya yüksek teknikerleri, gemi inşası işlerinde ise gemi inşaatı mühendisi tarafından yapılabilecektir.

Bu yönetmelik çerçevesinde hazırlıklarını tamamlayan UZMAN İŞ GÜVENLİĞİ iskele kontrollerine başlamıştır.

Ülkemizde Cephe İskeleleri konusunda yaşanan belli başlı sorunlar:

–          Mevcut durumda kullanılan iskelelerin büyük çoğunluğu malzeme özellikleri, korkuluk ve çalışma platformu yönlerinden ilgili yönetmelik ve standartların şartlarını karşılamamaktadır.

–          İskele bileşenleri üzerinde üretici ve malzeme özelliklerine ilişkin bilgi ve etiket bulunmamaktadır.

–          Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde zorunlu tutulmasına rağmen, kurulan iskelelerin çok büyük çoğunluğu için “İskele Planı” mevcut değildir.

–          İskelelerin kurulması, sökülmesi, değişiklik yapılması bu konuda eğitim almış çalışanlar tarafından ve yetkili teknik eleman gözetiminde yapılmamaktadır.